Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jaką frakcję lepiej wybrać ?

Sashimo

Rekomendowane odpowiedzi

Pomocnik
Opublikowano

Różnie, bo bardzo dużo zależy od serwera. Na jednym dominują asmo a na drugim eliosi. Ja uważam, że w elyos gra sie przyjemniej.

Opublikowano

To jest tylko i wyłącznie kwestia estetyki oraz upodobań. Obydwie rasy mają wspólną historię i ich misje podlegają tak, jakby tej samej fabule.
Elyosi to rasa "czysta", "biała", Asmo, to rasa, która powstała z Elyosów i jest "ciemna" z tego powodu, że żyła w ciemnościach. Nie ma tutaj jakiś plusów, czy minusów w wyborze. Po prostu, który wizerunek Ci się bardziej podoba i tyle.

Opublikowano

Fabularnie, w dużym skrócie:

Obydwie rasy mają to samo pochodzenie jednakże w wyniku Kataklizmu zostali podzieleni. Elyosi trafili na oświetloną część i w najlepsze żyli w dobrych warunkach gdy Asmodianie zostali strąceni na ciemną część i musieli nauczyć się przeżyć w nieprzyjaznym dla nich świecie. Konflikt jaki jest między rasami wywołali Elyosi, którzy bezmyślnie rzucili się na Asmodian podczas pierwszego kontaktu w Abyssie obwiniając ich za rozpad Tower of Eternity. Cała historia jest bardzo dobrze opisana w lore gry i dopiero po przeczytaniu jej widać, że "dobrzy" Elyosi wcale nie są tacy wspaniali za jakich się uważają i jak bardzo mylą się twierdząc, że Asmodianie są wszystkiemu winni i że należy ich za to wytępić.

Ogółem obydwie rasy poza wyglądem różnią się zdecydowanie tym, że lokacje Elyosów są "słodsze" i milsze dla oka. W Asmodei dominuje mrok, lód i chłód. Znajomy, który przeszedł z Ely na Asmo powiedział mi podczas expienia, że ponoć Asmo mają wszędzie bliżej bo na mapach Ely wszystko musi być wielkie, piękne i epickie. Nie wiem, mój pobyt w Elysei opierał się tylko na krótkie wejście przez rift, wymordowanie jak największej ilości eluchów zanim zaczynali płakać do high-lvl, że ktoś ich bije i szybkie zniknięcie - nie miałem czasu oglądać tego co było na około.

Kolejna różnica jest w skillach. Jest to uzasadnione tym, który z Empyrejskich Lordów wspiera daną rasę. Każdy coś symbolizuje i wspiera też "swoją" klasę. Dla przykładu Elyosowski templar jest lepszy od Asmodiańskiego ponieważ jednych wspiera Nezekan - ely templar, a drugich Zikiel - asmo glad. Analogicznie w drugą stronę będzie trochę lepszy Asmo glad od ely glada. Lepszym sinem będzie Asmodianin (pod względem jakości skilli - nie bym twierdził, że ely sinowie to słabi gracze), lepszym SMem będzie ely. Są to jednak niewielkie różnice, które choć się przydają to nie wpływają jakoś specjalnie na przebieg walki 6v6. W 1v1 mogą być dość denerwujące ale dobry gracz nawet z tym sobie poradzi.

Więcej różnic w sumie nie ma. Faktem jest, że większość ludzi odruchowo wybiera Elyosów. Bo mają ładne skrzydła, bo mają ładne lokacje, bo gracze chcą być tymi dobrymi rycerzami w walce o dobro... Dlatego na większości serwerów jest problem w postaci przynajmniej dwóch ely na jednego asmo podczas siege, itp. Grupy na instancje znajdziesz wszędzie, zarówno po jednej jak i po drugiej trafisz na ludzi miłych jak i skończonych idiotów.

Ja wybrałem Asmodian i nie żałuję pomimo ilościowej przewagi ely. Jak loguję się na gunnera to mogę strzelać w każdą stronę... A na poważnie, byłem przyzwyczajony do tych "złych" z poprzedniej gry i to było głównym czynnikiem. No i trochę lore, bo wiedziałem o historii w AIONie wszystko zanim się pierwszy raz zalogowałem ale to akurat ponieważ lubię czytać i mi znajomy powiedział jak rozbudowana jest fabuła.

Opublikowano

Więcej różnic w sumie nie ma. Faktem jest, że większość ludzi odruchowo wybiera Elyosów. Bo mają ładne skrzydła, bo mają ładne lokacje, bo gracze chcą być tymi dobrymi rycerzami w walce o dobro... Dlatego na większości serwerów jest problem w postaci przynajmniej dwóch ely na jednego asmo podczas siege, itp. Grupy na instancje znajdziesz wszędzie, zarówno po jednej jak i po drugiej trafisz na ludzi miłych jak i skończonych idiotów.

Ja wybrałem Asmodian i nie żałuję pomimo ilościowej przewagi ely. Jak loguję się na gunnera to mogę strzelać w każdą stronę... A na poważnie, byłem przyzwyczajony do tych "złych" z poprzedniej gry i to było głównym czynnikiem. No i trochę lore, bo wiedziałem o historii w AIONie wszystko zanim się pierwszy raz zalogowałem ale to akurat ponieważ lubię czytać i mi znajomy powiedział jak rozbudowana jest fabuła.

To zależy od serwera. Na barusie np jest sporo Asmo i w sumie w otchłani to widać ;-)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na barusie jest wiecej Elyosow z tego wiem ze mam kantora a elyo i na drugim koncie mam asmucha ^^

Kryspin_PL.pngVienio_PL.png

Nowy_Shooter.png

Pomoglem kliknij + To na pewno nie zaboli ;)

Pomogłeś człowiekowi a w zamian dostajesz minusa, to jest dopiero filozofia nie których mądrych ludzi na Forach Tematycznych...

Opublikowano

Ja oczywiście połasiłam się na cukierkowość Elyos, głównie przez moje zamiłowanie do Anime. Rozważałam przejście do Asmodian, z czystej ciekawości dotyczącej lokacji, ras i tym podobnych, ale gameplay'e na youtube mi wszystko już objaśniły. Gdybym miała ponownie możliwość wybrania rasy, ponownie wybrałabym Elyos :) Może dlatego, że boję się ciemności :)

bez%C2%A0tytulu.jpg
Ora o namaeru na yo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...